Projecten

Hier groeit uw brood

Dit project stelt tot doel het ondernemerschap op het Limburgse platteland na corona te versterken door het creëren van een lokale voedselketen rond baktarwe. Aan de basis van de keten wordt gewerkt door de teelt van gangbare baktarwe te introduceren in Haspengouw, mét inachtname van agromilieumaatregelen. Bijgevolg ontstaat niet enkel een lokale, maar ook een ecologisch duurzame voedselketen.

 

Daarnaast wordt gewerkt aan verticale ketenontwikkeling door in dialoog te gaan met lokale Limburgse ondernemers in de graan- en bakkerijsector, én met consumenten. Finaal ontstaat een Limburgse terroir rond lokaal geteeld brood waarbij de band tussen landbouwer en consument aangesterkt wordt.  

 

Om de baktarweteelt te introduceren, wordt rasonderzoek en onderzoek naar teelttechniek uitgevoerd in baktarwe. Tot doel wordt gesteld om tegen het einde van het project 10 baktarwerassen te identificeren die geteeld kunnen worden in Zuid-Limburg, en het verspreiden van de teelttechniek naar de Haspengouwse landbouwers. Van elk van deze rassen worden de teelttechnische en bakwaardige eigenschappen verzameld.  Daarnaast stelt het project tot doel één keten voor gangbaar geteelde baktarwe in Zuid-Limburg te ontwikkelen, o.b.v. de beproefde rassen. In de keten voor gangbaar geteelde baktarwe worden landbouwers gestimuleerd in te zetten op agromileumaatregelen, specifiek gericht op het Zuid-Limburgse productiegebied. 

Om de band tussen landbouwer en consument te versterken, wordt ingezet op een doelgerichte communicatiecampagne.

 

Van lokale Haspengouwse baktarwe tot Opa’s brood 

 

In april 2024 lanceerde Bakkerij Vangrootloon een nieuw brood dat gedoopt werd tot “Opa’s brood”.

Wat Opa’s brood uniek maakt is dat het een 100% Limburgs brood is. De baktarwe werd door PIBO-Campus in regio Tongeren op 2,5 hectare geteeld en geoogst en bij Molens Geyskens in Beringen tot bloem verwerkt. Bovendien worden aan de teelt van de baktarwe een aantal agromilieumaatregelen gekoppeld, zoals niet-kerende bodembewerking, de aanleg van functionele agrobiodiversiteitsstroken (FAB) rond de baktarwepercelen en het jaarrond waarborgen van een permanente, maximale bodembedekking. Dit alles moet de kansen van een Limburgs terroir voor baktarwe aftoetsen aan de praktijk en kadert in dit project (Hier Groeit Uw Brood).

Als kers op de taart werd Opa’s brood ook nog een erkend streekproduct onder het nieuw Haspengouws kwaliteitslabel “Smaak Begint Hier”, aangezien aan alle criteria hiervoor werd voldaan.


Partners:


                

Met financiële steun van:


    

Contactpersoon 'Hier groeit uw brood'

Joke Rymen
projectcoördinator biodiversiteit


joke.rymen@rlhv.be
bereikbaar tijdens kantooruren op 0470/99.10.33