Knotbomen, houtkanten en hakhoutbosjes gratis laten kortwieken? Dat kan via Goed Geknot. Deze website brengt eigenaars van kleine landschapselementen in contact met de vrijwillige knotters van de Regionale Landschappen. Zij knappen het klusje met veel plezier voor je op in ruil voor het brandhout.
Afspraken over het tijdstip van knotten, de betreding van je terrein en de plek van inzameling van het hout regelen jullie onderling. De dunne takken die de knotter niet kan gebruiken, stapelt hij op. Als eigenaar sta je in voor de verwerking van dit kleine takafval. Dit kan bijvoorbeeld door het te verhakselen of te verwerken in een takkenmuur of vlechtwand.
Enkel knotbomen, houtkanten en hakhoutbosjes in het landschap (weides, beken,...) komen in aanmerking voor dit initiatief. Er wordt niet geknot in tuinen. Ook sier- of leibomen, zoals treurwilgen of catalpa’s en uitheemse cultivars zoals de Italiaanse populier vallen uit de boot. Elke aanvraag wordt afzonderlijk bekeken door het Regionaal Landschap.
De ideale periode om bomen, houtkanten en hakbosjes te laten knotten is het winterseizoen, wanneer de sapstroom van bomen in rust is en de bladeren zijn gevallen. Afhankelijk van de winter- en voorjaarstemperaturen, is dat tussen november en maart. We raden je aan om je knotaanvraag in te dienen vóór midden oktober. Zo ben je zeker dat we je aanvraag het daaropvolgende winterseizoen kunnen behandelen.
Ben je op zoek naar hout en kan je vakkundig houtkanten afzetten en bomen knotten? Dan kan je je via dezelfde website registreren als knotter. Het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren biedt ook knotcursussen voor vrijwilligers aan. Beschermingsmateriaal en een verzekering zijn voorzien.
Partners
Goed Geknot is een initiatief van dertien Regionale Landschappen in Vlaanderen in samenwerking met de provinciebesturen.
Meer info: folder knotbomen
www.goedgeknot.be