Met dit project willen wij, de stad Borgloon en de omliggende gemeenten het bestaande wandelaanbod, de beleving van het agrarische landschap en het overkoepelend verhaal van wandelen in Haspengouw meer diepgang geven en steviger verankeren in de lokale gemeenschap.
Dit doen we onder andere door het fysieke wandelaanbod op te waarderen.
Alle bestaande onthaalpunten van de landschapswandelingen in Haspengouw werden geïnventariseerd. Daaruit bleek dat de meeste infoborden dringend aan vervanging toe waren. De informatie was vaak niet meer up to date en/of de staat van de borden was niet meer goed genoeg. Er werd daarom beslist om binnen dit project de startborden op alle onthaalpunten te vervangen door nieuwe borden met een nieuwe frisse vormgeving. Zo krijgt de bezoeker van de B(l)oeiende wandelbestemming Haspengouw op een heldere en hedendaagse manier info (er werd oa een QR code toegevoegd die naar een interactieve wandelkaart linkt) over het wandelgebied.
Omdat het verschil tussen de Greenspotwandelingen en de Verborgen Mooiswandelingen doorheen de jaren vervaagde, spreken we enkel nog van 'landschapswandelingen Haspengouw'.
Op de startplaats van een Greenspot stonden drie infoborden en op de startplaats van een Verborgen Moois stond één infobord. Binnen dit project werden op elke onthaalplek twee nieuwe infoborden geplaatst. Op die manier zorgden we voor een eenvormigheid van alle landschapswandelingen in Haspengouw.
In totaal werden er dankzij dit project 49 nieuwe infoborden geplaatst op 26 verschillende onthaalpunten. Waarvan 19 bestaande onthaalpunten en 7 nieuwe onthaalpunten.
In april 2023 werden twee nieuwe onthaalpunten in Jesseren en Piringen geopend. Vanaf het kerkplein van Jesseren en het kerkplein van Piringen werden de topwandelingen van Zammelen en Beukenberg bijkomend ontsloten. Op deze manier dragen we bij aan de spreiding van de bezoekersstromen. Er zijn vanaf deze onthaalpunten ook nieuwe wandeltrajecten bijgekomen richting de Marmolbeek en Haren. En er werd een nieuwe wandelfolder van het hele wandelgebied uitgegeven: pittoreske kerkdorpen.
Naast het plaatsen van nieuwe infoborden werd een opdracht aanbesteed om te onderzoeken welke de behoeften en noden zijn van de hedendaagse wandelaar. Dit onderzoek heeft geleid tot een toolbox voor de (her)inrichting van onthaalplekken. Deze toolbox bevat allerlei meubilair en objecten die deel kunnen uitmaken van een onthaalplek. Ze dient als basis voor nieuwe vervolgprojecten waar we de onthaalplekken verder gaan opwaarderen.
We ontwikkelden ook de brochure OpStap , een wandelinspiratiegids voor lokale toeristische ondernemers, waarin we hen informeren en inspireren om wandelaars op Haspengouwse wijze te ontvangen.