Enkele resultaten van 4 jaar vogels tellen binnen ‘Plan Leeuwerik’.
Bijzonder fijn nieuws in het restauratietraject van het Kasteel van Heers.
Half oktober gingen de werken van start voor de aanleg en het herstel van poelen in Borgloon.
Limburgse Regionale Landschappen verrassen medewerkers met een stevig ontbijt
Voortaan kan je bestaande, bewegwijzerde wandellussen in Haspengouw aan elkaar knopen en zo je eigen route samenstellen.
In samenwerking met stad Sint-Truiden kunnen wij een extra financiële tussenkomst bieden voor de aanplant en het herstel van hoogstamboomgaarden.
Stad Tongeren werkt samen met RLHV om de aanplant van hagen en bomen bij haar inwoners maximaal te ondersteunen.
Misschien was jij wel een van de enthousiastelingen die vorige zomer genoten van ons ‘Feest in de boomgaard’ op het Monnikenhof in Heers?
Wandelen in de regio Bilzen is een heerlijke ervaring. Daarom zetten we samen met de stad nog meer in op het (inter)nationaal wandeltoerisme en kwaliteitsvolle landschapswandelingen.
Steun voor Hasseltse eigenaars van groene stapstenen
In samenwerking met Visit Tongeren hebben we 2 hoogzitters toegevoegd aan de landschapswandelingen 'Pittoreske kerkdorpen'.
RLHV is trotse partner van de Green Deal Boosting Bees in de fruitteelt en nodigt jou uit om je kandidaat te stellen.
In het kader van het biodiversiteitsproject “Vergeten graslanden in Haspengouw” plannen we in elke deelnemende gemeente een gratis activiteit.
Stad Hasselt biedt haar inwoners een financiële tussenkomst bij een gezondheidsscan en maatregelen die een lang leven garanderen voor hun bomen.
Heel wat vogelsoorten die in Vlaanderen op landbouwgronden broeden hebben het moeilijk.
Bakkerij Vangrootloon lanceert een nieuw brood dat gedoopt wordt tot “Opa’s brood”.
Het lokaal bestuur Sint-Truiden en RLHV openen een belevingsvolle ontvangstplek voor wandelaars in Straeten.
Benieuwd naar de historiek van het unieke en gevarieerde landschap in Haspengouw?
RLHV diende twee kandidaatsdossiers in voor de erkenning als Landschapspark.
Werk jij ook mee aan een behaaglijk Tongers landschap?
Vragen over hoogstamboomgaarden? Voor al je vragen betreffende aanleg, beheer, vergunningen, subsidies, fruitverwerking,… helpt het boomgaardenloket je graag verder op weg!
De voorbije jaren kenden we lange droge periodes én periodes van overvloedige neerslag die beiden voor overlast zorgden. Door de klimaatverandering zal dit nog toenemen. Als reactie op deze problematiek lanceerde provincie Limburg het burgeronderzoeksproject “In de BRES voor water”, waarbij vrijwilligers de waterstand en -kwaliteit van de Haspengouwse beken monitoren. Sinds oktober 2020 gebeurden er 258 metingen aan 40 meetpunten, en het onderzoek loopt nog verder.
Begin juli startten natuurwerken in het ecologisch waardevol gebied De Motmolen in Bilzen. De projectpartners herstellen de beemd, zodat deze kan fungeren als buffer voor zowel droogte als overvloedige neerslag. Ook heel wat planten en dieren genieten van de ingrepen in dit stukje Europese topnatuur op een boogscheut van Bilzen centrum.
In de mergelgroeve in Vechmaal werd waarschijnlijk in de Romeinse tijd al mergel en silex gewonnen. Tot 1835 ging men door met de ontginning van mergel waardoor er ondergronds een groot gangenstelsel ontstond. Dit gangenstelsel is ondertussen een thuis geworden voor heel wat overwinterende vleermuizen. Naast de belangrijke natuurwaarde is de Mergelgroeve van Vechmaal ook als landschap beschermd. Een natuurlijk stukje erfgoed dat de nodige bescherming verdient.
De laatste weken werd de natuur druk bezocht, ook door onze trouwe viervoeters. Uiteraard zijn honden van harte welkom, maar enkel aan de leiband. Dat was altijd zo, en is nu niet anders.
Met het Europese project Life Delta wordt er van de Demerdelta een spons gemaakt die water vasthoudt en laat indringen in de bodem.
In het kader van het project 'van akker tot bakker' ontwikkelden we een thematische fietstocht en een educatief spel.
Voeren is van oudsher een streek met een sterke identiteit, die mee ontstond door het historisch landgebruik. We willen dit typische Voerense landschap gebruiken als motor voor gebiedsontwikkeling.
‘Natuur en Gezondheid’ is het thema waarrond de 16 regionale landschappen werken in 2021. We vinden het belangrijk om vergroening van de zorgsector onder de aandacht te brengen. Met onze campagne ‘Natuur met zorg’ willen we zorginstellingen inspireren. Onze inspiratiegids geeft alvast een mooie aanzet.
Publieke consultatie erfgoedbeheersplannen voor de beschermde landschappen in Borgloon. Maak kennis met de bijzondere landschappen van Kuttekoven en de abdijsite Kolen.
De aanplant van nieuwe hoogstamfruitbomen en de verjonging van bestaande hoogstamboomgaarden krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht. Daarnaast zien we dat het behoud en het beheer van erg oude fruitbomen, de veteraan fruitbomen, veel minder aandacht krijgt. Toch zijn net die veteraanbomen ecologisch heel waardevol.
Resultaten van het project ‘Biodiverse fruitteelt’ bekend
Geniet ervan, geef erom! Dat is de kernboodschap van de campagne die het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, samen met de gemeente Voeren en Toerisme Voerstreek, vandaag lanceert, samen met de oprichting van het Landschapsfonds Voerstreek!
De Vlaamse gemeente Voeren, de Waalse gemeenten Dalhem, Aubel en Plombières en de Nederlandse gemeenten Eijsden-Margraten, Op Gulpen-Wittem en Vaals engageren zich om nauwer te gaan samenwerken.
De Herk- en Mombeek en hun vallei hebben het prachtige landschap van Haspengouw vorm gegeven. In Alken komen deze twee beken samen en kan je het gebied verkennen via een mooie uitgestippelde wandeling.
Om de Dag van de Hoogstamboomgaard te vieren op vrijdag 26 april, organiseren we een fotowedstrijd.